Eftersøgnings- og redningsjæger Helena fortæller os

Mange af os har på et tidspunkt været involveret i en ulykke med vilde dyr. Det er en ubehagelig oplevelse for alle involverede. Ulykker sker hele året rundt, 24 timer i døgnet. Ved alle disse lejligheder er der et eftersøgningshold klar til at påtage sig opgaven med at reducere de vilde dyrs lidelser. Vi går ud 24 timer i døgnet, uanset om det regner eller skinner, uden at kende forholdene eller vide, hvor længe vi skal være ude, før missionen er fuldført. Du har sikkert set en eftersøgende jæger gå langs vejen med sin firbenede følgesvend.

I tilfælde af en ulykke:

(Pligten gælder for: elg, hjort, kronhjort, vildsvin, bjørn, ulv, jærv, los, odder, ørn og muflonfår. Hvis man ikke indberetter en ulykke, der involverer disse dyr, er det en kriminel handling. Det klassificeres som en hit-and-run-ulykke og kan resultere i en bøde. Du skal også rapportere, hvis du har ramt et rensdyr, selvom rensdyr ikke betragtes som vilde dyr).

– Ring til SOS Alarm 112 (download 112-appen for at angive nøjagtige koordinater).

– Marker ulykkesstedet med en markeringsstrimmel eller f.eks. en plastikpose.

– Besvar opkaldet fra jægeren for at få yderligere oplysninger.

Kan du genkende skiltet?

Der er to typer af missioner, som vi søgere tager på. Besøg og søgninger på stedet.

Under et besøg på stedet ligger der et dødt dyr nær vejen. Så kommer vi og tager os af det. Ofte kan vi parkere under tag og behøver ikke at være i vejen i mere end kort tid. Dette tegn optræder derfor ikke altid én gang.

Men hvis politiet ringer til os for at lave en eftersøgning, så har dyret forladt stedet. Det betyder, at vi er nødt til at arbejde langs vejen med vores elskede hunde. Et vildt dyr kan være i nærheden og løbe over vejen igen og forårsage nye ulykker, hvis du som bilist ikke sænker farten.

For eksempel kan et vildt dyr, der går på tre ben eller har en beskadiget kæbe, bevæge sig hurtigt og langt. Normalt bevæger spillet sig også tilbage, på hug, for at komme væk. Den slags vildt er svært at spore, så vi kan blive nødt til at slippe en hund løs for at stoppe vildtet og dermed
være i stand til at afslutte lidelsen så hurtigt som muligt. Det betyder, at vilde dyr og hunde i høj fart kan dukke op på vejen igen. Hvis vi er uheldige. Nogle gange har vi ikke lyst til at lukke vores hunde ud, fordi der er så meget trafik, og de kører for hurtigt – på trods af skiltene. Det betyder, at dyrene ikke kan nås – og i stedet må gå videre med en skade og pinefuldt møde deres skæbne.

Hvad er forskellen mellem søgning og sporing?

Målet om at arbejde som et eftersøgningsteam med din hund er godt, men du er nødt til at indse, at der følger et stort ansvar med. Det er ansvaret for dem, der bliver kontaktet under en eftersøgning af vildt, der er blevet skudt eller ramt af en bil, at gøre deres bedste for at minimere lidelserne for det tilskadekomne vildt.

Sporing er meget mere end en form for aktivering, som mange tror, det er et avanceret arbejde, der kræver meget erfaring fra både hund og fører.

Et vildtspor er en kombination af masser af dufte, og en eftersøgning af skadet vildt betyder ofte, at hunden skal sortere i mange forskellige vildtarter på sporet – hvilke vildtarter udløser stresshormoner? Hvilket spil skal man følge?

Et vildtspor har lige strækninger og tydelige vinkler, en eftersøgning kan involvere at krydse vandløb, kravle under pigtrådshegn langs landeveje og navigere i terræn, du aldrig troede var muligt. Ofte bløder spillet ikke, så markeringer kan være svære at finde. Måske har dyret et brækket ben? Det forhindrer den dog ikke i at løbe kilometer efter kilometer, hvilket næppe er nok til at holde trit med en normal sporhund. Ofte er det også mørkt udenfor, når du sporer.

Vi kan derfor se vildtstier som en fremragende form for aktivering, mens eftersøgninger mere er en ekspertopgave for at mindske lidelserne for skadet vildt. Selv hvis du ikke har tænkt dig at lave praktiske eftersøgninger, er mere avanceret træning efter de almindelige vildtsporprøver en rigtig sjov udfordring for både dig og din hund.

Hvis du er interesseret i at læse mere om vildtspor og eftersøgninger, kan du gøre det i bogen Game Trails & Searches.
– I bliver et team på stien.

 

Held og lykke med din træning, og kør sikkert i trafikken!

Helena Lyckoskog