Aktivér hundens næse

Der er få ting, der giver en hund så meget mental stimulering som næsearbejde. Der er mange forskellige måder at træne din hunds næse på. Det kan ofte være forbundet med organiserede træningssessioner, hvilket kan få det til at føles som noget, man ikke har tid til i hverdagen. Men sådan behøver det ikke at være! Her er nogle tips til aktiviteter, der lader din hunds næse arbejde, selv på en gåtur.

Gemmer slik
At gemme slik er en favoritklassiker. Øvelsen fungerer lige så godt hjemme i haven som på en gåtur. Brug helst blødt slik, der klæber godt til træstammer og sten. Du kan binde din hund til et træ, mens du gør gemmestederne klar. Placer godbidderne, så hunden skal søge tæt på jorden og også stå på bagbenene. I starten skal du måske hjælpe og pege lidt for at få hunden til at finde godbidden, men når den først har lært det, fungerer det som regel bedre.

 

Sporing af bolden
En sjov øvelse, der er nem at lave i hverdagen, er at bruge en bold, der er lagt i en pose med din hunds yndlingsgodbidder. Pointen med denne øvelse er, at hunden skal finde små duftpartikler, der bliver efterladt, når du ruller eller hopper bolden væk fra dig. Lav et lille mærke i jorden med din fod på en blød overflade. Gnid bolden på mærket, og rul derefter bolden. En rimelig flad, skrånende overflade gør det normalt lettere. Det kan være lidt svært i starten, men øv dig, så får du snart en god teknik. Det er en fordel, hvis bolden er placeret, så hunden ikke kan se den. Hvis den er for kort, kan du tage et stort skridt til siden af boldbanen og rulle den lidt mere. Vis hunden din markering, bevæg dig roligt fremad på sporet, peg let mod jorden, og tal roligt, men opmuntrende, når hunden gør det rigtige. Det kan være svært for hunden at vide, hvad den skal gøre, men hvis du gentager øvelsen og selv skaber en interesse for boldbanen, vil hunden til sidst forstå det. Beløn hunden, når den når bolden.

Spor til en enkelt person
At få hunden til at følge et spor af noget er som regel en populær øvelse. Det behøver slet ikke at være sofistikeret, men du kan lade en ven gemme sig i skoven, måske 50 meter i starten, og lade hunden spore dem efter et stykke tid. Det er en velsmagende belønning til din hund. Du kan også lægge pølsebaner eller en bane med forskelligt legetøj på. Ja, hvad din hund sætter mest pris på! Det er ikke længden af sporet, der er vigtig, men at hunden føler sig motiveret til at fuldføre opgaven. Så er kortere baner bedre, med en rigtig god belønning til sidst. Prøv dig frem med forskellige overflader og længere liggetid.

Kom godt i gang med vildtstier
Naturstier som aktivitet er meget populære. Det kræver dog lidt mere planlægning. Du skal spørge jagtrettighedsindehaveren og/eller jordejeren om lov til at lægge blodspor i deres skov. Du skal også lægge sporet og lade det ligge i mindst to til fem timer.

Dette er, hvad du har brug for:

– En skov, du kan bruge.

– Del af vildt, f.eks. en hjorte- eller elghov.

– Blod. Okseblod er ofte tilgængeligt i supermarkedet. Fås i fryseren.

– En snor til at trække i spildelen med.

– En benzinflaske til blodet. Lav et lille hul i korken.

– Snitslar.

Start med at lægge forklarende spor

Du starter med at sætte en markør på jorden, hvor du vil starte. Linen skal være lige der, hvor du starter, så du ved, at hunden får den rigtige duft på næsen, når du starter. Giv et par ekstra dråber blod i starten. Sæt også den del af spillet, som du har sat fast i en snor, derned. Før du går, kan du tage et landemærke ud cirka 20 meter væk. Prøv at koncentrere dig mere om dine omgivelser, mens du går, end om blodflasken og spildelen. Det betyder ikke noget, om der er lidt mere eller mindre blod nogle gange. Hvis du har flasken i din højre hånd, kan du vinkle flasken, så der kommer en dråbe, hver gang du sætter dit højre ben ned. Du kan holde snoren med spildelen i din anden hånd. Gå de 20 meter, og tilføj så legeafsnittet til sidst. Du kan lægge tre lignende spor i den samme træningssession. Så vil hunden forstå, hvad det betyder for den at følge denne duft.

Når sporet har været forladt i et par timer, henter du din hund. Hav en sele og en sporingsline og en ekstra god belønning. Vis din hund, hvor stien starter, og sig “sti” med rolig stemme, når din hunds næse er på dit blodmærke ved stiens begyndelse. Derefter kan du være stille. Du må ikke belønne eller instruere din hund. Lad dem udforske duften i deres eget tempo. Her har vi ofte alt for travlt, og det forstyrrer hunden mere, end det gavner den. Hvis hunden ikke vil gå videre, skal du bare gå frem midt på banen uden at se på din hund eller sige noget. Når din hund beslutter sig for at gå på stien, kan du give den lidt mere plads foran dig. For enden af sporet er det vigtigt at belønne hunden ordentligt. Tænk fredagshygge deluxe! Ekstra god belønning, lidt leg med hoven og belønning med klap og stemme. Nu fortsætter du straks med at gå de andre spor, du lagde på samme tid, kan du se nogen forskel i hundens interesse eller fokus allerede ved spor to?

Forfatter Helena Lyckoskog